Wifi-repeater
De bekendste oplossing is een wifi-repeater. Het enige wat je moet doen, is de repeater in het stopcontact steken en het wachtwoord van je wifi invullen. Daarna kan je meteen aan de slag met een groter bereik. Voor de beste prestaties is het aangeraden om de repeater ergens te plaatsen waar je laptop nog ongeveer twee tot drie streepjes bereik heeft. Mik altijd op een gemiddeld bereik! Hoe verder je de repeater van de wifi-router plaatst, hoe slechter het signaal dat hij kan opnemen. Dit heeft een rechtstreekse impact op je wifi-snelheid. Probeer daarom verschillende stopcontacten in huis. Een repeater is handig om snel je bereik te vergroten, maar beïnvloedt wel de snelheid. De nieuwe zone van de repeater halveert vaak de snelheid van het wifi-signaal op de plaats van de repeater, waardoor die nog lager ligt in de nieuwe wifi-zone waar je voordien geen bereik had. Hou hier rekening mee!
Access point
Vroeger hoorde bij een router een access point, dat voor de wifi-verbinding zorgde. Tegenwoordig heeft echter elke router wifi aan boord, wat een access point overbodig maakt. Daarom wordt deze optie wel eens uit het oog verloren, terwijl het eigenlijk de interessantste optie is om je bereik te vergroten. Plaats een access point in een (grote) ruimte waar je wifi slecht presteert en sluit hem aan met een netwerkkabel. Maar daar wringt het schoentje… Voor een access point heb je een netwerkkabel nodig die met je wifi-router verbonden is. Heb je dat niet, dan ben je niets met deze oplossing. En dat is spijtig, want dit is met voorsprong de beste manier om je bereik te vergroten. Bovendien heeft het geen impact op je draadloze snelheid en zorgt het zelfs voor een boost, omdat je gebieden met minder bereik kan overvleugelen.
Powerline adapter + hotspot
Deze oplossing is behoorlijk nieuw: tegenwoordig vind je in de winkelrekken powerline adapters met een geïntegreerde wifi-hotspot. Helaas zijn er weinig fabrikanten die met deze functie lopen te pronken, terwijl het een uitstekende oplossing is om je draadloze netwerk te vergroten. Je sluit de ene adapter aan bij je router, en plaatst de tweede adapter op een plek waar het wifi-bereik slecht is. Meestal heb je ook nog één of twee vaste netwerkaansluitingen op de tweede adapter, zodat je ook een bekabelde verbinding kan gebruiken. De snelheid varieert tussen de 200 en 500 Mbps, voldoende voor elke internetprovider. Als je een powerline kiest met een geïntegreerde stekker, verlies je zelfs geen stopcontact. De gemakkelijkste combinatie wanneer je geen vaste internetverbinding hebt (voor een access point), maar wel de duurste.
Nieuwe router/modem
Het klinkt logisch dat een nieuwe wifi-router je wifi-problemen oplost, maar dat is niet altijd het geval. Je moet namelijk het juiste toestel kopen, dat effectief een verbeterd bereik heeft. Ga op zoek naar nieuwe toestellen met een draadloze snelheid van 450 Mbps of 900 Mbps voor de beste wifi-verbinding. Daarnaast loont het ook de moeite om de plaatsing van je router te herbekijken: dichtbij een elektriciteitskast of koperen waterbuizen geeft storingen! Voordat je een nieuwe router koopt voor een beter wifi-bereik, is het trouwens een goed idee om aan je internetprovider een nieuw toestel te vragen met een (verbeterde) wifi-router geïntegreerd. Zo’n upgrade is normaal gratis en de plaatsing gebeurt meestal ook nog eens door de provider zelf. En dus heb je er geen extra werk mee.